Objektmodellen i Outlook

Outlook object model
Fig. Outlooks objektmodell

Vilka objekt innehåller modellen?

Application Object

Application-objektet representerar Outlook-applikationen och alltså basobjektet (superklassen) i oulooks objektmodell. Till de viktigaste medlemmarna hör:

 • CreateItem – metoden som används för att skapa exempelvis
  • e-postmeddelande
  • uppgifter
  • möten
 • Explorers – propertyn som används för att komma åt fönster som visar mappinnehåll i Outlooks UI
 • Inspectors – propertyn som man använder för att komma åt att visa detaljer om ett enskilt objekt såsom ett e-postmeddelande eller en mötesförfrågan.

Explorer Object

Explorer-objektet är ett fönster som visar innehållet i en mapp som innehåller t ex e-postmeddelanden, uppgifter eller möten. Explorer-objektet har metoder och properties som man kan använda för att modifiera fönstret samt events som löses ut då fönstret ändras.

För att få en referens till Explorer-objektet kan man gå tillväga på följande sätt:

 • Använd Application-objektet för att få åtkomst till outlooks samtliga Explorer-objekt.
 • Använd Application-objektets ActiveExplorer-metod för att få åtkomst till Explorer som har focus för tillfället.
 • Använd GetExplorer-metoden i MAPIFolder-objektet för att få en referens till den aktulla mappens Explorer.

Inspector Object

Inspector-objektet ansvarar för visning av detaljer om sådant som e-postmeddelanden, uppgifter eller möten i ett fönster. Objektet återfinns i T:Microsoft.Office.Interop.Outlook och har metoder för att modifiera det aktuella fönstret. I likhet med Explorer-objektet finns events som utlöses när ändringar inträffar.

För att få en referens till Inspector-objektet, gör på något av följande sätt:

 • Använd Application-objektets Inspector-property (P:Microsoft.Office.Interop.Outlook._Application.Inspectors) för att komma åt samtliga Inspector-objekt för åtkomst.
 • Använd Application-objektets ActiveInspector-metod (P:Microsoft.Office.Interop.Outlook._Application.ActiveInspector) för att komma åt Inspector-objekt som för tillfället har focus.
 • Använd GetInspector-metoden för ett givet objekt (t ex T:Microsoft.Office.Interop.Outlook.MailItem eller T:Microsoft.Office.Interop.Outlook.AppointmentItem) för att få en referens till den Inspector som är associerad med det.

MAPIFolder Object

MAPIFolder-objektet representerar en mapp som visar e-postmeddelanden, kontakter, uppgifter och annat. I Outlook finns totalt 16 standard-MAPIFolder-objekt.
Standard – MAPIFolder-objekten definieras genom enumeratorvärdena som ges av OlDefaultFolders. Exempelvis så kommer man åt Inbox-mappen med Microsoft.Office.Interop.Outlook.OlDefaultFolders.olFolderInbox.

MailItem Object

Ett e-postmeddelande är ett MailItem-objekt. MailItem-objekt återfinns vanligtvis i mappar som Inbox, Sent Items och Outbox. Objektet har metoder och properties som kan användas för att skapa e-postmeddelanden.

AppointmentItem Object

Möten i Calendar-mappen, återkommande eller engångs-, är båda exempel på AppointmentItem-objekt. AppointmentItem-objektet har metoder för att svara på mötesinbjudningar eller för vidarebefordra dem. Det finns även properties för att ange detaljer för möten (t ex plats och tid).

TaskItem Object

Här har vi ett objekt som representerar en uppgift som ska vara utförd inom en viss tid. Alla TaskItem-objekt återfinns i Task-mappen.

ContactItem Object

Som namnet antyder, ContactItem-objekt, är det frågan om en kontakt i adressboken. Här hanterar vi saker som t ex gatuadress, e-postadress och telefonnummer.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s