Prisvärt övervakningssystem

Länge har jag funderat över bra användningsområde till mina gamla och utjänta mobiler. Hur är det nu, bara för att en mobiltelefon börjar bli lite gammal, har urkass batteritid och kanske en spräckt display, förtjänar den inte en andra chans? Vad gör man? Plockar fram MacGyver ur gömmorna? Kameralinsen kanske fortfarande är hel?

Naturligtvis beror det på vad man tänker sig. I den här posten tänker jag använda en gammal Samsung Galaxy S4 och en trasig Sony Xperia Z3 Compact tillsammans med lämplig programvara och utnyttja som trådlösa övervakningskameror för spela in en övervakningsfilmer. Dessutom tänker jag använda mig av både Open Source-programvara och en gratis molntjänst för att säkerställa att det som filmas sparas på mer än en ett ställe. Jag kommer också att använda mig av en gammal PC som jag plockat fram ur gömmorna och installerat Windows 10 på. Här är principskissen över det som vi ska bygga:

Principskiss

Figuren visar prototypen för ett vanligt hemnätverk, inga konstigheter. Det finns router, datorer, mobiltelefoner och nätverkskameror.

Nödvändigheter

Androidenheter

Installera appen IP Webcam > kontrollera att telefonen är ansluten till WiFi > Starta appen > Start server

Windowsdator

Som bas i laborationen används en dator där jag har installerat Windows 10. Meningen med den här övningen är dessutom att den ska vara en billig och omkomplicerad lösning – därför utnyttjar jag så mycket gratistjänster som möjligt. I en renodlad komersiell produkt räcker det förmodligen med att installera 1 (ett) program och därefter har vi allt vi behöver. Så är det inte här, å andra sidan ger det mig andra möjligheter eftersom jag kan sätta upp systemet precis som jag vill. Kanske kan jag lägga till komponenter efter behag? Det vet jag inte än, låt oss bara börja med att konstatera vad som behöver installeras på datorn just nu:

 • Programvara för att hantera våra övervakningskameror.
 • Någonting som säkerställer att det som vi kommer att spela in från våra kameror inte bara hamnar lokalt på datorn utan även i ”molnet”.
 • Programvara för att hantera våra övervakningskameror.

Vad vi vill uppnå är det här flödet:

Google Drive

För att säkerställa att överakningsbilder och filmer lagras mer än lokalt har jag laddat ner och installerat desktopklienten till Google Drive. Om Google Drive (15 GB gratis) finns mycket att säga men låt oss konstatera att det kan användas för detta ändamål. Andra alternativa är molnlagringstjänster är exempelvis Dropbox (1 GB gratis) eller OneDrive (5 GB gratis).

iSPY och VLC

Ett bra övervakningsprogram med bildanalys och inspelingsfunktion verkar vara iSpy. iSpy finns i olika kompetenser, både betal- och gratis. Jag har använt gratisversionen. Om iSpy kan man även läsa att det finns ett öppet API för att mera detaljerat kommunicera med/kontrollera applikationen. Mycket intressant – men detta faller utom ramen för denna post.

Såhär ser användargränssnittet ut hemma hos mig efter att jag installerat applikationen:

För att kunna använda en nätverkskamera tillsammans med iSPY behöver vi först installera ytterligare programvara: VLC. Många känner VLC som en en mediaspelare men faktum är att det är frågan om ett helt ramverk. Börja med att ladda ner och installera VLC (vi kommer att använda VLC som plugin till övervakningsprogrammet senare). Ladda därefter ner och installera iSPY.

Integrera VLC med iSPY för att ansluta till en nätverkskamera:

 1. [Webbläsaren med IP Webcam] När du installerat och startade ”IP Webcam”-webbserver på din telefon stod det en URL på skärmen. Skriv in denna i adressfältet på din dators webbläsare.
 2. [Webbläsaren med IP Webcam] Navigera genom menyn: Other viewing methods > VLC Media Player. Leta upp video och audio i ”http://##.##.##.##:####/video for streaming video or http://##.##.##.##:####/audio.wav”. Notera respektive URL.
 3. [VLC] Öppna VLC. Klicka på Media > Open Network Stream.
 4. I Network Protocol > Please enter a network URL: anger du http://##.##.##.##:####/video (enligt föregående steg)
 5. [VLC] Klicka i Show more options > Play another media synchronously (extra audio file, …). I fältet Extra media anger du http://##.##.##.##:####/audio.wav (enligt föregående steg).
 6. [VLC] Kopiera innehållet i fältet Edit options
 7. [iSPY] Öppna iSPY: Add > IP Camera > VLC Plugin
 8. [VLC + iSPY] Klistra in innehållet från fältet [VLC] Please enter a network URL till [iSPY]VLC URL
 9. [VLC + iSPY] Klistra in innehållet från fältet [VLC] Edit Options till [iSPY] Arguments

Nu bör kameran vara konfigurerad. Då ska vi bara få iSPY att spara bilder/filmer på rätt ställe också. Högerklicka på övervakningsbilden Edit > Storage > Media Location. Ange den plats på hårddisken som bevakas av Google Drive. [X]:\Users\NNNN\Google Drive\